Cariniki so preprečili tihotapljenje blaga v luki Koper in cigaret na pomurski avtocesti

Ko so cariniki v luki Koper natančno pregledali vsebino vseh 436 deklariranih tovorkov, so našli več kot 22 tisoč kosov raznovrstnega blaga in med drugim še 38 tovorkov različnih prehrambenih izdelkov.

Cariniki v Kopru so s pomočjo mobilnega rentgena odkrili v zabojniku veliko neprijavljenega blaga: od krožnikov, skodelic in prtov, do hrane, žarnic in video opreme. Rentgen so uporabili tudi cariniki na avtocestnem počivališču Lormanje, ki je nakazal, da so v kombiju skrite cigarete.

 

Cariniki koprskega carinskega urada so pred dnevi podrobneje pregledali pošiljko, ki je v luko Koper prispela julija 2011 v zabojniku iz Kitajske in je bila namenjena v Avstrijo. Pošiljko so izločili na podlagi analize tveganja in odredili preslikavo z mobilnim rentgenom. Rentgenska slika in primerjava dokumentacije sta potrdili njihove sume o nepravilnostih. Potem ko je bila pošiljka prijavljena za postopek tranzita, so izpraznili celoten zabojnik. Preiskava je pokazala, da je bilo v njem veliko več blaga od prijavljenega.

 

Poleg prijavljenega blaga (okvirjev za slike, dežnikov, vaz, preprog, izdelkov iz stekla in kap) so našli še veliko drugega blaga, ki bi bilo lahko namenjeno nadaljnji prodaji ali opremljanju gostinskih lokalov. Ko so cariniki natančno pregledali vsebino vseh 436 deklariranih tovorkov, so našli več kot 22 tisoč kosov raznovrstnega blaga (krožnikov in skodelic iz porcelana, žličk, igrač, okrasnih rož, naglavnih rut, posode, kuhinjskih strojnih pripomočkov in druge kuhinjske opreme, pahljač, posteljnine, namiznih prtov, žarnic, nogavic, vložkov za čevlje, priponk, keramičnih strešnikov, zobotrebcev, predpasnikov, video opremo …) in med drugim še 38 tovorkov različnih prehrambenih izdelkov (suhih rib, vakuumsko pakiranih rakcev, omak, suhega sadja, moke, stročnic in fižola, posušene zelenjave in alg, testenin, čajev in suhih gob). Cariniki so ugotovili, da je bilo dejansko prijavljeno blago le v 139 tovorkih.

 

Carina je zoper deklaranta uvedla prekrškovni postopek, blago pa zasegla.

 

Zaseg cigaret na pomurski avtocesti

 

Cariniki Mobilnega oddelka Carinskega urada Maribor so 19. avgusta 2011 zjutraj na avtocestnem počivališču Lormanje med poostreno kontrolo vzeli pod drobnogled ukrajinsko kombinirano vozilo. Kombi so najprej pregledali z mobilnim rentgenom, ki je v bokih vozila nakazal skrite cigarete. Našli so 800 zavojčkov cigaret, nekaj škatlic pa je bilo skritih še v strehi vozila. Vseh 950 zavojčkov so zasegli, voznika pa zaradi storitve carinskega prekrška predali Carinskemu uradu Maribor v nadaljnji postopek.

 

 

Slike