Cariniki v koprskem pristanišču odkrili ponarejene slovenske avtocestne vinjete

Področje:

Sporočila za medije

Arhiv:

Področne informacije,

Obvestila in Novice

  

V zabojniku iz Kitajske je bilo poleg motornih žag še več kot štiri tisoč ponarejenih letnih vinjet. Pošiljka je bila namenjena v Avstrijo.

 

V začetku maja 2011 so cariniki Oddelka za analizo in kontrole v luki Koper izbrali za podrobnejši pregled zabojnik, ki je v pristanišče prispel iz Kitajske. V pošiljki je bil prijavljen 301 karton motornih žag, ki so bile namenjene prejemniku blaga v Avstriji. Zabojnik je bil v postopku preverjanja predloženega blaga preslikan z mobilnim rentgenom. Rentgenski posnetek je carinike opozoril na nepravilnosti v pošiljki, zato so opravili podroben fizični pregled blaga. Poleg predloženih motornih žag so našli še tri tovorke gumijastih čolnov z deli in en karton s 4376 letnimi avtocestnimi vinjetami Republike Slovenije.

 

Cariniki so posumili, da so vinjete ponarejene, zato so o najdbi takoj obvestili kriminalistično službo Policijske uprave Koper in ji predali celotno količino vinjet. V okviru kriminalistične preiskave je bilo potrjeno, da so najdene vinjete ponaredki.

 

Mobilni oddelki Carinske uprave RS in cariniki na mejnem prehodu Obrežje, ki je neposredno povezan z avtocesto, nadzirajo uporabo avtocestnih vinjet na celotnem avtocestnem križu že od leta 2008. V letošnjem letu so do 20. julija 2011 izdali 1536 plačilnih nalogov zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe vinjet, med katerimi so odkrili tudi en ponaredek. V letu 2010 so pooblaščene uradne osebe carinske službe izdale 6386 plačilnih nalogov zaradi kršitev Zakona o javnih cestah in odkrile 27 primerov uporabe ponarejenih vinjet.